Konfliktai
top of page

Kaip nekartoti neveiksmingų sprendimo būdų bendravime?

Updated: Feb 14, 2021

Mes visi suprantame, kad konfliktai dėl buities - ledkalnio viršūnė. Greičiausiai pyktis ir kritika tėra šauksmas atkurti saugų ryšį.

Sunkumai įprastai kyla todėl, kad kartojame neefektyvius sprendimo būdus bei jiems nepavykus juos pastipriname ir kartojame su dar didesne jėga. Pavyzdžiui, jeigu nepavyko pakeisti partnerio (-ės) elgesio pakėlus balsą, tai pakeliam balsą dar labiau ir dar pradedam grasinti.

Išbandykite kelis kitokio bendravimo būdus:

Išbūkite dabartyje

Sutelkite dėmesį į tai, kas vyksta santykyje šią akimirką. Tai reiškia, kad nesutarimo metu nėra naudinga ištraukti, tai kas vyko prieš dieną, savaitę, ar dešimt metų, daug naudingiau kalbėti apie sunkumą, kuris vyksta dabar, pavyzdžiui, nesusikalbėjimą dėl susitikimo laiko.

Atskirkite problemą nuo žmogaus.

Naudinga nesistengti prognozuoti kito asmenybės: „tu negerbi ir esi savanaudiška; tu nepareigingas“. Elgesį lemia labai daug faktorių, todėl iš kelių elgesio pavyzdžių negalime spręsti apie asmenybę. Vertinga kalbėti apie iškilusį sunkumą: nesusikalbėjimą ar nuovargį.

Nesitikėkite rasti tikrosios konflikto „starto“ priežasties.

Situacijoje nėra vieno kalto, komunikacija vyksta tarp dviejų ir daugiau žmonių, todėl atsakomybę prisiima visuomet bent du žmonės.


Johnson, Sue. (2014) Laikyk mane tvirtai. Vilnius: Tyto alba

236 views

Recent Posts

See All
bottom of page