„Vienas, bet ne vienišas“
top of page

„Vienas, bet ne vienišas“


Ar tau yra taip buvę, kad būdamas tarp draugų, kurie turi antras puses, jautiesi, tarytum, raupsuotas, nes pats poros neturi? Neabejoju, kad iš artimųjų taip pat esi girdėjęs tokius žodžius: „tau reikia surimtėti ir rasti vyrą/ žmoną“.

Šiame sunkiame kelyje tu nesi vienas

Tyrimuose pastebima, kad asmenys, kurie yra poros santykiuose arba santuokoje vertinami, kaip geriau prisitaikę kasdieniniame gyvenime (brandūs, laimingi, išvaizdūs) lyginant su tais, kurie pasirenka romantinių santykių nekurti. Tuo tarpu tyrimai, kuriuose tyrinėjama pasitenkinimas savo gyvenimu rodo, kad tokio skirtumo tarp minėtų grupių nėra (DePaulo & Morris, 2006).

Tai reiškia, kad tai, jog tu neturi poros, nieko nesako apie tavo atsakomybę, brandumą, išvaizdą ar laimės jausmą.

Kaip išbūti su žinojimu, kad neturi poros?

  • Vertinga nusiimti atsakomybę, jog tu turi turėti partnerį (-ę). Tai nepadarys tavęs geresniu, ar laimingesniu žmogumi. Laimė siejasi su malonias emocijas teikiančiomis veiklomis. Taigi, geriau paskirsk laiką daryti tai, ką iš tiesų mėgsti, vietoje nerimavimo, jog neturi poros.


  • Nerimas, jog esi vienas paskatina impulsyviai pasinerti į santykius, neapgalvojus, ar tas žmogus yra tikrai tas, su kuriuo norėtum praleisti savo laiką. Taigi, kuo daugiau jauti spaudimo iš savęs ir kitų, kad neturi poros ir esi neva neatsakingas, tuo didesnė tikimybė, kad papulsi į „nerimtus“ santykius, kurie greitai nutrūks (sąvoka „nerimtus“ šiuo atveju naudojama pabrėžti laimės ir pasitenkinimo nekuriančius santykius) (Spielmann et al., 2013).

Buvimas vienam neturi būti vienišumo ir savigraužos etapas. Tai gali būti laikas vidiniam augimui ir savęs pažinimui. Vietoje minčių apie tai, kad taip ir nepavyks surasti savo partnerio (-ės), verčiau paklausk savęs, ar tikrai poros santykiai yra tai, ko norėtum, ir jeigu taip, leisk sau jų ieškoti savo tempu.


  1. DePaulo, B. M., & Morris, W. L. (2006). The unrecognized stereotyping and discrimination against singles. Current Directions in Psychological Science, 15(5), 251-254.

  2. Spielmann, S., MacDonald, G., Maxwell, J., Joel, S., Peragine, D., Muise, A., & Impett, E. (2013). Settling for less out of fear of being single. Journal Of Personality And Social Psychology, 105(6), 1049-1073. doi: 10.1037/a0034628

  3. Willingness (2020) No pressure! It’s okay to stay single for a while. Prieiga per internetą No pressure! It’s okay to stay single for a while - Willingness

205 views
bottom of page