Mes ne taip suprantame pasitikėjimą savimi.
top of page

Mes ne taip suprantame pasitikėjimą savimi.

Updated: Mar 14, 2021

Klaidingai manome, kad pasitikėjimą savimi galima staiga padidinti arba kažkas su mumis negerai, jeigu jis yra per mažas.

Pasitikėjimas savimi yra įsitikinimai ir vertinamas savo paties atžvilgiu. Tai apibendrintas požiūris į save, kurį padarome apsvarstę viską, ką apie save žinome. Todėl tam, kad jausčiausi labiau pasitikintis savimi, turiu peržiūrėti savo asmenybės dalis, patirtį, atrasti vidines stiprybes, o kartais pakoreguoti nuostatas.

Atlikus šiuos darbus, tikėtina, kad man geriau pavyks išlaikyti tikėjimą savimi net ir tose akimirkose, kurios yra sunkios ir nemalonios.


 

Pradėti galima nuo šių žingsnių:

1. Remtis sėkminga patirtimi praeityje

Nors mes dažnai skaitome spaudoje, kad turime save įtikinti, kad mes esame stiprūs, protingi ir puikūs, tai turi mažai bendro su pasitikėjimu savimi. Tokiu būdu sukurtas pasitikėjimas yra trapus ir sugriūna patyrus pirmą nesėkmę.

Verčiau kurti pasitikėjimą savimi, remiantis sėkminga patirtimi praeityje, pavyzdžiui, svyruojant tikėjimui savimi darbo pokalbyje, prisiminti akimirkas, kai man yra pavykę išbūti stresą keliančiose situacijose, sklandžiai papasakoti apie save ar tiesiog palaikyti pokalbį.

2. Objektyviai įvertinti kitų teikiamą nuomonę

Pasitikėjimas savimi formuojasi remiantis kitų žmonių teikiamu grįžtamuoju ryšiu. Didžiausią įtaką mums daro žodžiai, kurie buvo išsakyti vaikystėje. Labai gaila, bet ne visada šie žodžiai būna skatinantys. Taip pasitikėjimą savimi pakeičia gėdos ir kaltės jausmas, kurį nešamės per savo gyvenimą. Tam, kad pagarsintumėme save atjaučiantį ir palaikantį balsą, vertinga užtildyti nepagrįstą kaltę.

Įvertinkite, kiek jūsų kaltė iš tiesų pagrįsta:

  • Ar tai, ką padarėte, ar ketinate daryti, skriaudžia?

  • Ar tai, ką padarėte, ar ketinate daryti, piktavališka?

Nei vienas iš šių punktų netinka? Tai drąsiai nusiimkite dalį atsakomybės ir kaltę.

Galiausiai priminkite sau, kad kitų išsakyti žodžiai tėra jų nuomonė, o ne faktas. Jeigu sunku patikėti šiais žodžiais, užsirašykite juos:

  • Savanaudė (-is): NUOMONĖ, O NE FAKTAS.

  • Nuobodus (-i): NUOMONĖ, O NE FAKTAS.

3. Leisti praeiti kritiškoms mintims

Akivaizdu, kad tikėti savimi trukdo žeminančios ir abejones keliančios mintys, kurias parsinešėme iš žalojančių santykių praeityje. Mintys yra kaip radijo stotys, vienos yra vertingos ir mums padedančios, o kitos tėra šiukšlių kupini kanalai. Priminkite sau, kad mintys neatspindi tikrovės ir kai kurioms reikia leisti praplaukti pro mūsų galvą.

4. Prisiminti kitų išsakytus paskatinimus

Net neabejoju, kad tikrai esate girdėję malonių žodžių apie save. Paskirkite akimirką ir juos atsiminkite, įsisąmoninkite jausmus, kurie kyla grįžus į šiuos prisiminimus. Galbūt tai maloni šiluma krūtinėje, ar tvirtumo ir stiprybės jausmas. Kai kils abejonė savimi, prisiminkite šiuos žodžius.

5. Įsitraukite į naujas veiklas

Kadangi pasitikėjimas savimi remiasi mūsų pasiekimais, vertinga atrasti ir išbandyti naujus pomėgius. Svarbu pradėti nuo didelio meistriškumo nereikalaujančių pomėgių. Jeigu pradėsite nuo veiklų, kurios reikalauja dešimtmečio darbo patirties, nėra abejonės, kad nusvirs rankos naujoms veikloms. Galbūt tai gali būti Pilates, ar jogos pamokos pradedantiesiems.

Akivaizdu, kad savęs stiprinimas yra viso gyvenimo kelionė yra naivu tikėtis, kad darant vien šiuos žingsnius ar bet kokius kitus penkis punktus staiga atsiras pasitikėjimas savimi. Tam reikia laiko ir pastangų, o kartais ir draugo, ar specialisto pagalbos.


  1. Cast, A. D., & Burke, P. J. (2002). A theory of self-esteem. Social forces, 80(3), 1041-1068.

  2. Forward, S. (2017). Toksiški tėvai. Kaip atsikratyti skaudžios patirties ir susigrąžinti gyvenimą. Vilnius: Vaga.

205 views

Recent Posts

See All
bottom of page